E-mail: hi@familyfully.com

Titanic er sænket med store tab af menneskeliv

Jomfrurejsen med White Star liner Titanic, det største skib, der nogensinde er søsat, er endt i katastrofe.

Titanic startede sin tur fra Southampton til New York i onsdags. Sent søndag aften ramte hun et isbjerg ud for Grand Banks of Newfoundland. Ved hjælp af trådløs telegrafi udsendte hun nødsignaler, og flere linier var tæt nok på at fange og reagere på opkaldet.

Modstridende nyheder, alarmerende og beroligende, var aktuelle i går. Selv efter midnat blev det sagt, at alle passagerer var i sikkerhed. Alle rapporter var selvfølgelig afhængige af trådløse telegrammer over store afstande.

Sent i aftes meddelte White Star-embedsmændene i New York, at der var modtaget en besked om, at Titanic sank klokken 2.20 i går morges efter alt hendes passagerer og besætning var blevet overført til et andet skib. Senere indrømmede de, at mange liv var gået tabt. En uofficiel besked fra Cape Race, Newfoundland, oplyste, at kun 675 er blevet reddet ud af 2.200 til 2.400 personer om bord. Dette blev til en vis grad bekræftet senere af White Star-embedsmænd i Liverpool, som sagde, at de var bange for, at rapporten sandsynligvis skulle vise sig at være sand. Hvis man antager, at kun 675 af passagererne og besætningen er blevet reddet, og tager det mindste skøn over antallet af mennesker om bord, er katastrofen en af de mest forfærdelige i navigationens historie, for mindst 1.500 menneskeliv er gået tabt.

Historierne om katastrofen er mere end normalt modstridende, og det er helt umuligt at forene hovedparten af de tidligere og optimistiske rapporter med de skumle nyheder, der er modtaget efter midnat. Der er desværre kun alt for stor grund til at tro, at de seneste og værre nyheder er nærmest sandheden, for ingen af de senere kabler modsiger hinanden.

Det vigtigste håb, der er tilbage, er, at virginianerne hhv. Pariser kan have samlet flere passagerer og besætning op end dem, der blev reddet af Carpathia. Herom er der ingen nyheder i skrivende stund. En liste over førsteklasses passagerer (som rapporteres fra New York at være reddet alle sammen) vises på side 6.

White Star statement i New York, kl. 21.35. Franklin sagde: “Jeg var sikker i dag, da jeg udtalte, at Titanic var usænkelig, at dampskibet var sikkert, og at der ikke ville være nogen tab af menneskeliv. Den første sikre nyhed om det modsatte kom i beskeden her til aften fra kaptajn Haddock.”

21.50. White Star-embedsmændene indrømmer nu, at sandsynligvis kun 675 ud af 2.200 passagerer om bord på Titanic er blevet reddet.