E-mail: hi@familyfully.com

GI Jane

Oversigt – Når en korstogsformand for militærbudgetudvalget presser den ville være flådesekretær til at begynde fuld kønsintegrering af tjenesten, tilbyder han chancen for en testcase for en kvindelig praktikant i elite Navy SEALS kommandostyrke. Løjtnant Jordan O’Niel får opgaven, men ingen forventer, at hun får succes med et umenneskeligt straffende regime, der har en standard frafaldsrate på 60 % for mænd. O’Niel er dog fast besluttet på at bevise, at alle tager fejl.

Storyline: Our Reviewers Take
Da jeg voksede op, var et af mine yndlingsafsnit af “The Brady Bunch” en, hvor Marsha sætter sig for at bevise, at hun er lige så god som nogen af drengene, og fortsætter med at sparke Gregs røv i en køreskoleprøve. Det var næppe et eksempel på strålende tv, men showet gjorde sin pointe. ‘GI Jane’ er den filmiske ækvivalent til episoden “Brady Bunch” – en film, der tager et seriøst, meget kontroversielt emne og håndterer det med al den dybde og kompleksitet, som en tv-sitcom.

I en rolle. som genererede masser af pressedækning på det tidspunkt, barberede Demi Moore sit hoved og fik omkring 20 pund muskler for at spille løjtnant Jordan O’Neil, en idealistisk og ambitiøs ung soldat fast besluttet på at drage fordel af det voksende pres fra de øverste militære rækker til give kvinder adgang til NavySEAL-programmet. Efter O’Neil er blevet udvalgt til at være den første kvindelige praktikant-testcase, er hun gået ind i et opslidende program med tres procent frafald. Men selvom de færreste tror, hun vil få succes, er O’Neil fast besluttet på at knuse alle forforståelser – også selvom det betyder, at hun skal slå hovedet sammen med sin overordnede, Master Chief John James ‘Jack’ Urgayle (Viggo Mortensen) og en overraskende ond kvindelig politiker, senator Lillian DeHaven (Anne Bancroft).

For sådan en potentiel krudttønde af en film er det forbløffende, hvor fodgænger ‘GI Jane’ ender med at blive. Filmskaberne mente tilsyneladende, at den “brandende” overbevisning om, at kvinder skulle være på lige fod med mænd i militæret, ville være nok til at føre filmen igennem – at slå en række klichefyldte scener ud (træningsmontagen, det eventuelle forræderi mod O’Neil inden for hendes egne rækker, den store retssalskamp osv.) med lidt til at adskille dem fra din banebrydende tv-film. Sikke en gabefest.

Værre er O’Neil ikke en karakter, men et sæt karakteristika. Moore, der ser kick-ass ud og udstråler intet andet end aggression i rollen, får desværre ikke meget at lave ud over at grynte, hoppe ud af helikoptere og holde store taler foran Important Military People. Ud over en lille smule poppsykologi, lærer vi hende aldrig at kende, eller hvad der virkelig driver hendes søgen. Ditto Mortensen og Bancroft, der (som Moores modstandere) er omtrent lige så komplekse som oberst Klink på “Hogan’s Heroes.” I mellemtiden er resten af de mandlige kadetter ansigtsløse og alligevel for smukke – det hele ligner en militær rekrutteringsreklame.

Men det måske mest skuffende ved ‘GI Jane’ er, at dette togvrag af en film kom fra den berømte og indflydelsesrige instruktør Ridley Scott (‘Alien’, ‘Blade Runner’, ‘Thelma & Louise). Tidligere havde selv Scotts største fiaskoer i det mindste været interessante, og altid stilistisk trendsættende. Men slutningen af 90’erne var en brakperiode for instruktøren, da han begyndte at lave identi-kit-film, der genopvarmede hans engang banebrydende visuelle dygtighed til intetsigende havregryn. Jeg troede aldrig, jeg ville se den, men med ‘GI Jane’ bøjede han sig endda for at rive den ringere, hurtige MTV-æstetik af sin bror, instruktør Tony Scott. Hvis du ikke har set ‘GI Jane’, så forestil dig, at Demi Moore laver ‘Top Gun’, men i stedet for at flyve jetfly med Tom Cruise til stammerne fra “Take My Breath Away”, bliver hun råbt af Viggo Mortensen og laver en- arm push-ups i mudderet. Om ikke andet, så håber jeg, at Marsha Brady er stolt.

TEKNISKE SPECIFIKATIONER OG UDGIVELSESDETALJER
Tekniske specifikationer: Blu-ray, BD-25 Single -Layer Disc
Videoopløsning/Codec: 1080p/AVC MPEG-4
Længde:125
Udgivelsesland: USA
Billedforhold: 2,35:1
Lydformater:

  • Engelsk PCM 5.1 Surround (48kHz) /16-Bit/4.6mbps)
  • Fransk Dolby Digital 5.1 Surround (448kpbs)
  • Spansk Dolby Digital 2.0 Surround (448kpbs)

Undertekster:

  • Engelske SDH
  • Franske undertekster
  • Spanske undertekster

Særlige funktioner: Teatralske trailere
Filmstudie: Buena Vista Home Entertainment
Udgivelsesdato: 3. april 2007