E-mail: hi@familyfully.com

Ghostbusters introduktion

Udgivelsesår: 1984
Genre: Komedie, Fantasy
Instruktør: Ivan Reitman
Forfattere : Dan Aykroyd, Harold Ramis
Stjerner: Dan Aykroyd, Bill Murray, Sigourney Weaver

I 1984 overtog et gigantisk monster Amerika.

Godzilla? King Kong? Wal-Mart? Nix. Ingen af disse beasties kunne holde et stearinlys for den ustoppelige leviathan, der var Ghostbusters, komedie-gyseren, der sprængte billetkontoret i luften og satte sin moderat-irriterende-men alligevel iørefaldende temasang på millioner af tunger.

Vi overdriver ikke, når vi siger, at Ghostbusters overtog Amerika (og endda verden). Heldigvis for os alle var det ikke en fjendtlig overtagelse: Som den mest indbringende komedie i 80’erne fik Ghostbusters alle til at stå i kø rundt om blokken for at rulle i gangene.

Hvem vidste den film. Om tre knuste universitetsprofessorer, der starter en spøgelsesudryddende virksomhed, ville slå så meget op og tjene legioner af loyale fans den dag i dag?

Dan Aykroyd, Harold Ramis og Ivan Reitman – det er hvem.

Ghostbusters kom først til live (efterlivet?) i tankerne på Dan Aykroyd, der oprindeligt opfattede filmen som et køretøj for sig selv og SNL-veteranen John Belushi. Efter Belushis tragiske død gik sit livs komiske rolle videre til en anden SNL-alun, Bill Murray, der skød fra stjerne til superstjerne med rollen som Peter Venkman.

Aykroyd og Murray var ikke de eneste tegneserier. dog bagmændene bag Ghostbusters. Du kan få alle deets i vores “Screenwriters”-sektion, men instruktør/producer Ivan Reitman og Harold Ramis hjalp Aykroyd med at give sit originale koncept den ekstreme makeover, der gjorde det til den komiske juggernaut, det stadig er i dag.

Ikke kun gjorde Ghostbusters ny vej ved billetkontoret; det opfandt også dybest set genren af special effects komedie, og banede vejen for gode ting som Beetlejuice, Men in Black, filmen Shmoop’s gonna lave om labradoodles, der overtager verden.

Columbia Pictures tog en enorm risiko i kvittering for de 25-30 millioner dollars, det tog at lave filmen. Indtil da var det en latterlig sum penge at bruge på en komedie. Til sidst grinede Columbia dog hele vejen til banken, efter at filmen tjente omkring 130 millioner ind og beviste, at Amerika ville lave en film, der blandede komedie med gyser-specialeffekter og en stor portion eventyr.

I slutningen af 1984 stod det klart, at Peter, Ray, Egon og Winston havde slået sig ind i filmhistorien… og endelig svarede på det ældgamle spørgsmål “Hvem vil du ringe til?”

Hvad handler Ghostbusters om, og hvorfor skulle jeg være ligeglad?
Ghostbusters er “en perfekt komedie” – sådan sagde Judd Apatow i en artikel i Vanity Fair (kilde).

I samme artikel smed Judd også denne bombe: “Film som Ghostbusters… gav os lyst til at lave film.” Så hemmeligheden er ude; vi har Ghostbusters at takke for filmene af Judd Apatow. (Din kilometertal kan variere: du kan se det som en markering i filmens favør, eller en god grund til straks at ødelægge alle eksisterende kopier.)

Men der er ingen tvivl om, at Apatow ikke er den eneste filmskaber inspireret af Ghostbusters, og det faktum, at det inspirerede en ny generation af tegneserieskabere, er en af de bedst mulige grunde til at tjekke det ud… udover det faktum, at det er sjovt og har en kæmpestor Stay Puft Marshmallow Man.

Giv det er en snert, og du vil helt sikkert finde en masse af de samme karaktertyper og plotstrukturer, som dukker op i de seneste film, der har fået os til at grine så hårdt, at vi spytter vores sodavand på ham, der sidder foran os. Selvfølgelig ville vi sælge dig kort, hvis vi sagde, at den eneste grund til at studere Ghostbusters er dens indflydelse på senere film.

Dybest set har mennesker spøgt med ting hele tiden, vi har sparket det på denne planet. Elizabethan-æraen havde Shakespeares komedier, renæssancen havde commedia dell’arte, den græske og romerske epoke havde deres komedier, og stenalderen havde… hulemænd snublede over ting?

Pointen er, at Ghostbusters gjorde’ t opfinde dens komiske karaktertyper og grundlæggende plotstrukturer. Det gjorde bare et rigtig godt stykke arbejde med at lave en moderne version af ting, der har eksisteret i lang, lang tid.

Og ligesom de mugne gamle, vi lige har citeret (commedia dell’what now?), Ghostbusters er forberedt til udholdenhed. Allerede nu er en fjernet generation – ser på dig, Apatow – ved at finde inspiration i Ghostbusters. Og den holder stadig som en klassiker og vil formentlig blive husket sammen med, siger Some Like It Hot som store, store skridt i komediefilmhistorien.

Faktisk er vi villige til at vædde på, at et par stykker hundrede år fra nu af vil filmstuderende (eller hvad det 25. århundredes ækvivalent til film er) studere Ghostbusters sammen med Much Ado About Nothing og Lysistrata som klassikere i komedieformen.

(Ja, vi ved det. : der er ingen måde, vi nogensinde kan betale af på det væddemål.)

Trivia

  • John Candy skulle oprindeligt spille Louis Tully, men han trak sig tilbage, efter at hans idé om, at Louis skulle have tysk accent, og to kæledyrsschnauzere blev afvist.
  • Når ekto-inddæmningsenheden blæser, kan den berømte pornostjerne Ron Jeremy ses i mængden.
  • Slimers blobiness var inspireret af kropsformen af Aykroyds bedste ven John Belushi, som skulle spille med i filmen før hans død.
  • Næsten hver eneste scene i filmen byder på improvisation fra skuespillerne, især Bill Murray. Særligt forbløffende er scenen til Louis’ fest, som for det meste er et enkelt skud og næsten udelukkende er improviseret af Rick Moranis.
  • Ivan Reitman er Gozer og Slimers ukrediterede stemme.
  • Da Sigourney Weaver var til audition for rollen som Dana, knurrede hun og gøede som en terrorhund; Reitman bad hende “aldrig gøre det igen.”

Ghostbusters-ressourcer

Websteder
Ghostbusters HQ >Klik her for alt om Ghostbusters.

IMDB Det samme gælder for IMDB, men du vidste det allerede.

Rotten Tomatoes Du kender ikke en film, før du har tjekket dens RT-statistikker.

Ghost-tænkere Bliv lærd med denne hjemmeside, der tænker på filmen i sammenhæng med den store tradition med gyserlitteratur.

Bog- eller tv-tilpasninger

The Real Ghostbusters Den animerede franchise gjorde det til 7 sæsoner.

Extreme Ghostbusters Desværre klarede den opfølgende animerede franchise kun 1 sæson.

Tegneserier Klik her for at se alle de forskellige tegneserieversioner af franchisen .

Artikler og interviews

Oral History Se denne fantastiske artikel, hvor Filmens stjerner fortæller dig om det med deres egne ord.

Making Of Her er en artikel om, hvad der skulle til for at gøre ghostbusting muligt.

Thumbs Way Up Find ud af, hvorfor Roger Ebert elsker Ghostbusters, selvom det er en komedie med store budgetmæssige specialeffekter.

En udtømmende historie om Ghostbusters 3 Rygter Ja, det er stort set, hvad denne artikel handler om.

Girl Ghostbusters? Ghostbustings glasloft vil blive sprængt.

Special FX Klik på hende for et interview med Ghostbusters’ special effects-mester John Bruno.

Video

Ghostbusters vs. Mythbusters Øh, den største rapkamp nogensinde?

Who You Gonna Call… at skrive en hit dem-sang? Ray Parker Jr, selvfølgelig.

Nitpicking 11 ting, du aldrig har lagt mærke til ved Ghostbusters.

Just Dance Hvem kendte Ghostbusters til at danse var et koncept med videospilspotentiale?

Ghost-trailer Skørt hvordan filmen holder helt, men traileren gør det bare ikke.

Ærlig trailer Ghostbusters bliver ristet.

Billeder

Central Park West Unscathed Det ser ud til, at kirken overlevede Marshmallow-mandens vrede.

Hook and Ladder Ghostbusters HQ står stadig på Manhattan.

Ghostbuster Graffiti Dette er sandsynligvis Dan Aykroyds mærke.

They Got Marshmallowed En lille skumfidus-snak vil ikke stoppe disse fyre.

Ramis Memorial Den dag Harold Ramis døde, en mindesmærke dukkede op uden for brandhuset, hvor Ghostbusters blev skudt.

Ghostbusters Summary

Efter tabet I deres hyggelige fællesskab på Columbia University beslutter paranormale efterforskere Peter Venkman, Ray Stantz og Egon Spengler at gå i gang for sig selv.

Som Ghostbusters.

Deres første sag er at forsøge at hjælp den smukke cellist Dana Barrett med at finde ud af, hvorfor der er en terrorhund-halvgud ved navn Zuul i hendes køleskab. Men sagen går i stå, da Peter finder et hundeløst køleskab i Danas lejlighed og får støvlen til at slå hende forbi.

Ja, det ser sort ud for Ghostbusters, indtil de får et opkald fra et fancy hotel, hvor de buste et grønt, madslugende spøgelse ved navn Slimer. Derefter begynder forretningen at boome, og fyrene bliver spøgelsessprængende berømtheder. (“Hvem vil du ringe til? Ghostbusters!”)

Vores drenge bliver så overanstrengte, at en fjerde Ghostbuster, Winston Zeddemore, bliver ansat, og Ghostbusters’ nye berømmelse giver dem den uønskede opmærksomhed fra EPA-agenten Walter Peck, som Peter formår at gøre rasende. I mellemtiden forbedres Petes kærlighedsliv, da han endelig får en date med Dana… selvom daten ikke går som planlagt, da han finder hende besat af Zuul.

Hader du ikke, når det sker?

Danas nørdede nabo Louis er besat af en anden terrorhund ved navn Vinz Clortho (hvem vidste, at der var så mange besatte unger, der løb rundt?), og en besat Louis ender i Ghostbusters’ varetægt. Tingene kommer til hovedet, da Walter Peck bryder ind i Ghostbusters’ hovedkvarter og lukker ecto-indeslutningsenheden ned, hvilket forårsager en massiv eksplosion og frigivelsen af alle de spøgelser, fyrene har fanget indtil videre.

Ups.

Mens Ghostbusters afkøler deres hæle i fængslet, forenes Zuul og Vinz Clortho og forbereder sig på komme af deres herre, Gozer, en sumerisk kaosgud, der er indstillet på at komme til Jorden og ødelægge alt på dens vej.

p>

…Naturligvis.

På grund af det spøgelsesagtige kaos i byen lykkes det Ghostbusters at overbevise borgmesteren om, at Peck er en fjols, og borgmesteren løslader dem for at bekæmpe den voksende paranormale trussel.

Fyrene holder af med Gozer på toppen af Danas lejlighedsbygning, hvor guden tager form af den gigantiske Stay Puft Marshmallow Man for at ødelægge dem og byen. Hvis du aldrig har set filmen … så se venligst den scene. Det er bare … gutter. Det er Stay Puft Marshmallow Man.

Til sidst triumferer drengene, da de zapper Gozer tilbage til sin alternative dimension og redder Dana og Louis. Mens folkemængderne jubler over deres helte, planter Pete en på Dana, inden han rider afsted i triumf.